Artrose: glucosamine, chondroïtine en quercetine

19-08-2012

Een combinatie van glucosamine, chondroïtine en quercetine blijkt effectief bij artrose.

Er werdenin Japan 40 personen met klachten van artrose in de knie willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen de proefpersonen dagelijks een supplement bestaande uit 1200 mg glucosamine (als hydrochloride), 60 mg chondroïtinesulfaat en 45 mg quercetine (als glycosiden). De anderen kregen een placebo. De behandeling werd gedurende 16 weken gecontinueerd. Aan de hand van een scorelijst werd het klachtenpatroon vastgesteld.

In vergelijking met de placebogroep werd in de suppletiegroep binnen 16 weken een vermindering van pijn gezien tijdens het (trap)lopen. Suppletie had echter geen invloed op de zwelling in de knie en de beweeglijkheid van het gewricht. Na analyse van biomarkers van het kraakbeenmetabolisme werd een verbetering van de balans tussen synthese en degradatie van type 2-collageenvezels gezien in de suppletiegroep.

Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat een combinatie van glucosamine, chondroïtine en quercetine de progressie van artrose kan tegengaan.

 

Bron: www.ortho.nl


Kanzaki N, Saito K, [..], Yamaguchi H. Effect of a dietary supplement containing glucosamine hydrochloride, chondroitin sulfate and quercetin glycosides on symptomatic knee osteoarthritis. J Sci Food Agric 2012; 92(4):862-9