Vitamine D helpt bij ziekte van Crohn

27-05-2013

Vitamine D-supplementen kunnen patiënten met de ziekte van Crohn helpen bij vermoeidheidsklachten en verminderde spierkracht als gevolg van de chronische ontstekingen in de darm.

"Extra vitamine D hangt samen met beduidend minder lichamelijk, emotionele en algehele vermoeidheid, een hogere kwaliteit van leven en het beter in staat zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren", aldus onderzoeker Tara Raftery van het Trinity College Dublin. Zij presenteert de gegevens van haar onderzoek op de Digestive Disease Week in Orlando.

Voor het onderzoek bestudeerde ze 27 patiënten met de ziekte van Crohn in remissie. De ziekte is dan niet actief, maar patiënten hebben vaak wel klachten als vermoeidheid. Voor het onderzoek namen de patiënten dagelijks een vitamine D-supplement of een placebo. Voor en na het onderzoek ondergingen de patiënten een uitgebreid onderzoek.

Vitamine D lijkt niet alleen goed te zijn voor de botten, maar mogelijk verbetert de vitamine ook het functioneren van de spieren en het immuunsysteem, vermindert het ontstekingen en helpt het bij allerlei lichaamstaken. Mogelijk dat de patiënten in het onderzoek ook zo gebaat waren bij een vitamine D-supplement.

De presentatie van Raftery betreft de eerste resultaten van een onderzoek. In een vervolgstudie kijkt ze nu bij een grotere groep patiënten naar het effect.