Ketamine effectiever tegen depressie dan antidepressiva

27-05-2013

Een behandeling met ketamine werkt veel sneller om een depressie te verlichten dan antidepressiva. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers, onder leiding van het Mount Sinai Medical Centre, hebben hun bevindingen zaterdag gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging voor psychiaters.

De depressie van patiënten die een behandeling met ketamine kregen, werd binnen 24 uur lichter. Normale antidepressiva doen er dagen of weken over om hetzelfde effect te bereiken.

Bij dit grootste klinische onderzoek naar ketamine tot nu toe werden 72 mensen betrokken. Allemaal hadden ze een depressie die na twee of meer soorten medicijnen niet minder was geworden.

Placebo
De eerste groep kreeg veertig minuten lang een infuus met ketamine, terwijl de tweede groep een placebo kreeg. De proefpersonen werden zowel na 24 uur als na zeven dagen geïnterviewd.

Na 24 uur bleek ruim 60 procent positieve effecten van ketamine te ervaren. Dat effect was na een week nog bij ruim 45 procent aanwezig. Bij de placebogroep leek 30 procent na een dag blij met het resultaat, terwijl dat na een week zakte naar nog geen 20 procent.

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of ketamine ook op lange termijn veilig en effectief is in de behandeling van depressies. Dat is hard nodig, omdat veel van de beschikbare behandelingen  depressies niet of nauwelijks verlichten.