Vitamine C en E beschermen bij sporten

22-05-2012

Suppletie met vitamine C en E biedt bescherming tegen oxidatieve schade als gevolg van sportieve lichamelijke inspanning. Dit bleek uit een studie met 14 mannelijke amateuratleten.

In twee willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 1 maand voorafgaande aan de deelname aan een halve marathonwedstrijd dagelijks ofwel een dagelijkse dosis antioxidanten (152 mg vitamine C plus 50 mg vitamine E), ofwel een placebo. Vooraf, direct na, en 3 uur na afloop van de wedstrijd werd bij alle deelnemers bloed ter analyse afgenomen.

In de placebogroep werd er na afloop van de wedstrijd een verhoogde concentratie malondialdehyde, een marker voor oxidatieve stress, in de witte bloedcellen gemeten. Dit was in de suppletiegroep niet het geval. Daarnaast werd alleen in de suppletiegroep een verhoogde activiteit van de antioxidatieve enzymen katalase en glutathionperoxidase gevonden, terwijl de superoxide dismutaseactiviteit in beide groepen een stijging liet zien.

 De onderzoekers concluderen dat suppletie met vitamine C en E de oxidatieve schade als gevolg van lichamelijke inspanning vermindert, zonder de met deze inspanning verband houden cellulaire aanpassingsmechanismen te blokkeren.

 

Bron: www.ortho.nl

Sureda A, Tauler P, [..], Pons A. Influence of an antioxidant vitamin-enriched drink on pre- and post-exercise lymphocyte antioxidant system. Ann Nutr Metab 2008; 52(3):233-40