Verzuring, een ongezonde belemmering

Verzuring is meer dan alleen de verzuring die je ook in je spieren kunt voelen. Verzuring is de algehele daling van de pH-waarde van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder goed gaat functioneren of meer moeite moet doen om dezelfde prestaties te kunnen leveren.

Er zijn diverse oorzaken die voor verzuring zorgen. Ons voedselpatroon is de belangrijkste. Daarna komen stress en beweging.

Waarom is verzuring zo slecht voor ons? Dit komt omdat ons lichaam daar niet in die mate op ingesteld is. Normaal gesproken komen er zowel zure als niet zure stoffen ons lichaam binnen. Ons lichaam gebruikt al deze stoffen voor vele processen. Maar ze gebruikt ze ook om ons interne milieu te regelen, onze eigen pH-waarde. Als we nu de verkeerde stoffen binnen krijgen dan moet ons lichaam iets doen om toch dat interne milieu goed te houden. Omdat dit de hoogste prioriteit heeft gaat dit ten koste van andere processen. Vandaar dat het ook een langzaam proces is maar ook een enorme achteruitgang kan veroorzaken.

Sporters verzuren hun lichaam extra door het trainen. Daarnaast vragen zij meer van hun lichaam door de belasting. Dus er is meer verzuring en er worden hogere eisen gesteld. Dit zorgt ervoor dat de verzuring extra belangrijk is.

Verzuring zorgt onder andere voor de volgende zaken:

  • lusteloosheid en vermoeidheid (ontbreken prestatiedrang)
  • (onevenredige hoeveelheid) spierpijn na inspanning/slecht herstel
  • concentratieproblemen
  • gewichtstoename
  • verstopping
  • pijnlijke gewrichten en banden
  • cellulitis

Wat is verzurende voeding? Heel kort samengevat zijn over het algemeen vlees (kip in mindere mate), vis, schaal- en schelpdieren, granen, koffie, alle suikerwaren, olie, alcoholische dranken, frisdranken en peulvruchten zuurvormend. De overige groenten en fruitsoorten zijn basenvormend, dat wil zeggen niet verzurend. Wij kunnen u een complete lijst geven.

Wij controleren op diverse manieren de verzuring en pakken deze ook op verschillende manieren aan. Dit doen wij omdat iedere persoon anders eet en een andere belasting heeft.

 

Lees verder…