Depressie

Vaak (ook) een biochemische oorzaak voor het ontstaan of niet herstellen van een depressie!

Als je de boeken erop na slaat, dan wordt een depressie omschreven als een aanhoudende periode van sombere stemming, waarin weinig tot geen plezier in het leven wordt ervaren.

OMC Nederland gaat op zoek naar de oorzaak van de depressie. Deze kan liggen op mentaal gebied, zoals het meemaken van een verdrietige gebeurtenis, maar kan ook lichamelijke oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn verstoring van neurotransmitters, hormonale verstoringen of darmproblemen of een combinatie van deze oorzaken. Ook kunnen erfelijkheid en alcoholgebruik een rol spelen. Met specifieke voedingsstoffen, afgestemd op de oorzaak van de klachten, kunnen depressieve gevoelens verminderen en soms helemaal verdwijnen.

Vaak (ook) een biochemische oorzaak voor het ontstaan
of niet herstellen van een depressie

Wij kijken naar de biochemische oorzaken die er zijn en mede de depressie veroorzaken of in stand houden. Deze zijn er namelijk altijd. Een eenzijdige gedachtegang geeft namelijk altijd een biochemisch gevolg, vaak biochemische stress.

Wij maken een persoonlijke analyse van mogelijke biochemische oorzaken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het uitzoeken of er sprake is van uitputting en/of overstimulatie. Ook kan een overactief immuunsysteem een grote rol spelen. En zo zijn er nog tal van (extra) oorzaken die een depressie in stand houden.

Onze maatregelen tegen depressie

Aan de hand van de eerste inventarisatie gaan we maatregelen opstellen. Daarbij starten we met die maatregelen die het snelst resultaat geven. Dit stemmen we af met eventuele andere zorgverleners. We proberen daarmee het beste resultaat te krijgen op korte termijn, maar ook voorbereidend voor resultaten op de lange termijn.

Na de eerste maatregelen en inventarisatie gaan we maatregelen nemen om meer stabiliteit te krijgen. Er zijn namelijk door het brein diverse veranderingen doorgevoerd (biochemisch). Deze moeten we herstellen. Dan krijgen we volledig herstel en “een buffer” voor de toekomst.

Analyse

  • EEG, inzage in de breinwerking
  • Bloedwaardenanalyse, met name kijken naar hulpstoffen voor het kunnen handhaven van een juiste balans (de balans van neurotransmitters en hormonen)
  • Hormoon-analyses, inzage in waar eventueel hormonale verstoringen zitten en in welke mate

Maatregelen

  • Aanvulling van tekorten zodat processen “het weer doen”
  • Herstellen hormonale en neurotransmitter werkingen
  • Verlaging directe stoorzenders, vaak een vorm van stress (hoeft niet vanuit gedachtegang te zijn)

Overig

Vaak spelen ook andere factoren een grote rol. Dat kunnen factoren zijn die je niet direct koppelt aan depressie. Voorbeelden zijn: verkeerde pH-waarde in het lichaam, vetzuur-verstoringen, allergie-reacties, darmverstoringen, etc.