Slaapproblemen

Stress, de grote slaapverstoorder

Als we niet kunnen slapen en we gaan malen, is stress dikwijls de stoorzender. Hetzelfde geldt voor het wakker worden in de nacht en niet snel in slaap kunnen vallen. Ons actieve systeem is dan té actief. Dat kunnen we op de juiste manier afremmen. De slaap wordt dan beter.

Stress, de slaapverstoorder bij uitstek

In sommige gevallen is er gewoon “geen slaap”. We gaan liggen om te slapen maar er gebeurt niks, ons systeem blijft wakker. Dan is er vaak geen werking vanuit de slaap. Dat is te meten en te verbeteren. We hebben daar diverse middelen voor die niet dwingend werken. Dat wil zeggen, ze geven het lichaam de mogelijkheid om “slaap” aan te maken. Dus we geven wat het lichaam mist.

Hetzelfde geldt voor niet diep genoeg slapen of niet-uitgerust wakker worden. Ook dat is meetbaar en niet dwingend te verbeteren.

Slaap verbeteren

OMC Nederland biedt onder andere de volgende maatregelen, vanzelfsprekend hebben we nog veel meer mogelijkheden.

Analyse

  • EEG om te kijken waar de aandachtspunten zitten (stress of juist de rustkant of beide)
  • Bloedwaardenanalyse (in verband met aanwezigheid van hulpstoffen die nodig zijn voor hormonale balans)
  • Hormoonanalyses (soms is een meting nodig om de betrokken hormonale werkingen na te gaan)
  • Diverse andere aanvullende laboratoriumanalyses (indien nodig)

Maatregelen

  • Gerichte inzet ondersteunende stoffen (vitaminen, mineralen, vetzuren), daarmee kunnen we processen stimuleren (aanmaak van rust) of juist afremmen (o.a. stress)
  • Voedingsadviezen (eventueel onderbouwd met laboratoriumuitslagen)

Overig

Vaak spelen ook andere factoren een belangrijke rol. Deze lijken in eerste instantie niet betrokken bij de slaapproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om histaminebelasting, vochtbalans, methylatie, afvalstoffen in het hele lichaam, etc.